Rater de bigotis de Brandt

Myotis brandtii (Eversmann, 1845)
Vespertilionidae

Preocupació menor

Altres noms
CatalàRater de bigotis de Brandt
CastellàMurciélago ratonero de Brandt
AnglèsBrandt's bat
FancèsMurin de Brandt
BascBrandt saguzar
GallecMorcego bigotudo de Brandt

Descripció

És un ratpenat lleugerament més gran que el ratpenat de bigotis (Myotis mystacinus) i el ratpenat de bigotis petit (Myotis alcathoe), però més petit que el ratpenat de bigotis de David (Myotis davidii). Aquesta espècie presenta un avantbraç de 33 a 38 mm, una envergadura alar de 190 a 240 mm i un pes de 5 a 7 grams. El pelatge dorsal és marró clar amb tocs daurats a les puntes i no es diferencia gaire del ventral que és de color gris. Els joves acostumen a ser més negrosos tornant-se més clars a mesura que es van fent adults. La pell és marró, mentre que la part inferior del tragus i la part interna de l'orella és més pàl·lida. És característic d'aquesta espècie les orelles llargues i es pot distingir dels ratpenats de bigotis per la forma uniforme del seu penis i per algunes característiques dentals.

Il·lustració de Toni Llobet extreta de l'obra Els ratpenats de Catalunya (BRAU Edicions, 2012).

Distribució

Aquesta espècie es troba principalment al centre i nord d'Europa, incloent la part més meridional d'Escandinàvia. La seva distribució arriba a Rússia passant pels Urals i continua per l'est, tot i que el seu límit de distribució oriental encara no està clar degut a la seva confusió amb altres espècies similars. També es troba a Gran Bretanya i ocasionalment al Caucas.


Refugis i cicle vital

Els refugis utilitzats durant la cria es troben en forats d'arbres, esquerdes de troncs i darrera de l'escorça (entre l'espai que queda entre l'escorça de l'arbre i el tronc). També poden utilitzar els espais que queden entre les fustes utilitzades en la construcció d'edificis o en càmeres d'aire. Les colònies de maternitat poden ser de 20 a 60 femelles, però es coneixen algunes que han arribat a més de 200 individus. A les caixes refugi poden arribar a ajuntar-se fins a 20 femelles fent colònies mixtes amb el ratpenat dels Nathusius (Pipistrellus nathusii) i la pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus). Al centre d'Europa les femelles pareixen una sola cria durant al juny i aquestes abandonen la colònia a finals de juliol. Les femelles assoleixen la maduresa sexual a partir del segon any.

És una espècie principalment sedentària, amb migracions estacionals (primavera i tardor) de menys de 40 km. Tot i així, s'han registrat 5 moviments de més de 100 km, on el més llarg de tots va ser de 308 km. Els mascles s'ajunten en els refugis d'aparellament, coneguts com a "swarming sites" ("zones d'eixams") a principis d'agost. L'aparellament es produeix en aquests refugis i probablement, també, en refugis d'hivernada, que solen ser coves i mines. També s'han trobat colònies d'hivernada en edificis, però sempre propers a zones forestades.


Hàbitat i alimentació

Aquesta espècie està estretament lligada als hàbitats forestals i aquàtics, principalment a zones ripàries, boscos inundats i altres zones humides. També es pot trobar en boscos montans fins als 1.500 metres d'altitud, especialment al sud-est d'Europa. Al nord d'Europa presenta un rang d'hàbitats més ampli, incloent boscos caducifolis i boscos de coníferes. Per desplaçar-se per espais oberts sol utilitzar estructures lineals com tallafocs o cursos d'aigua.

La seva dieta consisteix principalment en arnes, aranyes, dípters (com quironòmids i altres mosques), d'una mida aproximada de 7,3 mm. Depenent de l'estació de l'any i de la localitat, les preses no voladores com les aranyes o les tisoretes poden esdevenir els components principals de la dieta. Son ratpenats molt àgils en zones ripàries, boscos, sobre l'aigua o entre la vegetació associada a aquests hàbitats. Generalment cacen propers a la vegetació del terra però poden alçar-se per caçar a les copes dels arbres. Les seves àrees de caça solen trobar-se dins un radi de 10 km des del refugi. També pot caçar sobre l'aigua com el ratpenat d'aigua (Myotis daubentonii), però quasi sempre ho fa a més alçada.


Ecolocalització

La seva ecolocalització és típica del gènere Myotis amb crits de freqüència modulada (FM), normalment de 4 a 7 ms de durada. Els seus crits van des dels 100 kHz fins als 26 kHz. Degut al gran solapament amb altres espècies, aquesta s'agrupa dins el grup fònic Myotis 50.


Estatus

D'acord amb la IUCN Red List  i la Llista Vermella d'Europa del 2007, aquesta espècie es considera Least Concern (preocupació menor) amb una tendència poblacional estable. També es troba protegida per lleis nacionals, com l'acord de Eurobats, la Convenció de Berna i la Directiva d'Hàbitat i Especies de la Unió Europea. Aquesta espècie és abundant, i les dades que es tenen actualment no mostren un descens de la població. Les seves amenaces principals són la destrucció d'hàbitats de ribera i boscos de muntanya, així com també la reducció de refugis degut a la desforestació i l'aïllament de les seves zones de caça.