Grup de Treball Cavernícoles

Seguiment especialitzat i a llarg termini de ratpenats cavernícoles en refugis d’interès per la conservació.

Els ratpenats cavernícoles són de les espècies més vulnerables a la pertorbació i destrucció dels refugis que necessiten per sobreviure. Aquest grup de treball busca fer un seguiment de les tendències poblacionals del ratpenat de ferradura gros (Rhinolophus ferrumequinum), el ratpenat de ferradura petit (Rhinolophus hipposideros), el ratpenat de ferradura mediterrani (Rhinolophus euryale), el ratpenat rater gros (Myotis myotis), el ratpenat rater mitjà (Myotis blythii), el ratpenat d’orelles dentades (Myotis emarginatus), el ratpenat de peus grossos (Myotis capaccinii) i el ratpenat de cova (Miniopterus schreibersii).

Per a dur a terme aquest seguiment, la metodologia i les dates s’adapten a les característiques i fenologia de cada refugi. Igualment, en els refugis nous, poc mostrejats o sense mostrejos recents, cal fer un primer any de mostreig intensiu cobrint tot el cicle anual dels ratpenats (hibernació, migració primaveral, cria i migració tardoral/aparellament). Per la complexitat i intensitat dels mostrejos, és imprescindible que els participants visquin a prop dels refugis per assegurar un seguiment a llarg termini.






Quadrícules disponibles Quadrícules assignades

Instruccions

Les dates de mostreig canvien segons el moment de l’any en que el refugi està ocupat i si el refugi ja té mostrejos previs o no:

  1. Refugi nou sense dades bones:
    • S’ha de dur a terme un cens entre el 15-20 de cada mes al llarg d'un any (12 censos) per determinar la fenologia del refugi.
  2. Refugi de migració:
    • Cens 2 cops al mes entre el 1-5 i el 15-20, de l’1 de febrer al 15 maig (8 censos) i del 1 de setembre al 15 de novembre (6 censos). Un total de 14 censos.
    • Protocol reduït: 3 censos a la primavera i 3 censos a la tardor cada 15 dies, en el moment del pic de migració (aquest protocol només es pot fer un cop fet un any sencer de mostreig i la fenologia del refugi és bén coneguda).
  3. Refugi de cria:
    • 1 cens entre el 1-15 de juny i 1 cens entre el 1-15 d’agost (2 censos).
  4. Refugi d’hibernació:
    • 1 cens entre el 15-20 de desembre i 1 cens entre el 15-20 de febrer (2 censos). Durant la hibernació, els mètodes desde l'exterior del refugi no serveixen i, en molts casos, es requereixen coneixements espeleològics avançats per dur-se a terme.

Els mètodes segueixen el protocol QuiroRefugis i varien segons el tipus de refugi, tot i que sempre intentarem fer els comptatges des de l'exterior del refugi per pertorbar al mínim la colònia. Si veieu que hi ha alguna quadrícula cerca de vuestra casa amb algun refugi d'interès vacant, contacteu-nos a info@ratpenats.org i us informarem sobre la metodologia a seguir.